Transport potravinářských výrobků je docela věda


Víte o tom, že JumboNest byl vyhodnocen https://www.schoellerallibert.com/cz/novinky/jumbonest-byl-vyhodnocen-jako-jeden-ze-100-nejlpe-navrench-nizozemskch-prmyslovch-vrobk mezi stovkou nejlépe koncipovaných a realizovaných průmyslových výrobků v Holandsku, a že se to týká právě přepravy a skladování potravinářských komodit? Jde o to, že tento přepravní box je zhotoven ze zdravotně způsobilého materiálu, má požadovanou pevnost a zároveň přispívá k tomu, aby se zboží přepravovalo v patřičných podmínkách, zejména teplotě, vlhkosti a poloze nákladu.

přeprava ovoce

Teplota při přepravě

Vhodná teplota je při přepravě farmaceutických a potravinářských výrobků a zemědělských produktů klíčová. Jestliže je příliš vysoká, může dojít k rychlé degradaci vitamínů a k rozkladu látek za přispění bakterií. Zároveň jsou ve hře i plísně, pro něž je určitá teplota naprosto ideální pro jejich množení.

Příliš nízké teploty zas vedou ke ztrátě původních vlastností a zároveň mnohdy i k chuti. Nemůžete si zkrátka dovolit přepravovat zejména čerstvé ovoce a zeleninu pod bodem mrazu, toto je možné pouze u mražených polotovarů a potravin.

přeprava a skladování zemědělských komodit

Vlhkost při přepravě

Přeprava potravin musí být vyvážená, i co se týče zajištění vhodné vlhkosti. Tento ukazatel činí jisté potíže zejména tam, kde se jedná o transport obilovin a luštěnin, mouky, strouhanky, semínek a dalších sypkých surovin, kde je vhodné vlhkost spíše snížit. Naopak u ovoce a zeleniny bývá vhodnější vlhkost vyšší, ale také záleží na jednotlivých druzích. Každé zboží může vyžadovat jinou hodnotu vlhkosti, a proto se tento parametr nutné stále při přepravě sledovat.

Poloha při přepravě

Zejména potraviny a zemědělské komodity musí být přepravovány v určité poloze. Při změně polohy by mohlo dojít k jejich rozdrcení, promísení a jinému druhu poškození. Spolu s teplotou a vlhkostí je poloha při přepravě rozhodujícím faktorem úspěchu doručení zboží na určené místo v perfektní jakosti.

Pamatujte na to, že právě přeprava bývá klíčová a mnohdy zásadní v tom, že se přepravované suroviny musí alespoň zčásti zlikvidovat, a že tu dochází k určitým ztrátám. Čím více je logistika promyšlená a organizovaná, tím menší ztráty a problémy jak pro přepravce, tak i pro samotné pěstitele a vývozce.